Grund Guide

 

 


Inledning:
Guiden är främst till för spelare med erfarenhet sedan tidigare, men är ute efter att förbättra sig. Jag räknar med att du har ett par veckor/månaders erfarenhet och att du vet hur man tajmar osv. Det här är ingen "travian for dummies" för det skulle göra den här guiden oändligt lång, så jag väljer att lägga mig på den här nivån. Är de något du inte förstår här så kan du säkert få någon av dina kompisar att visa dig.
Jag koncentrerar mig främst på krigsdelen eftersom de är mer komplicerat. Vem som helst kan följa en guide där de får tidpunkter för varje knapptryck, men det funkar inte i travian. Det jag försöker lära er är att tänka rätt och lära er själva. Alla uträkningar finns i wiki delen i slutet.

 

Index:
1. Inlärning
2. Tillväxt
2.1 Kulturpoäng
2.2 Produktion
2.3 Farmning
2.4 Sammanfattning
3. Starten
4. Vad du gör under krig
4.1 Generellt tankesätt under krig
4.2 Allmän taktik
4.3 scouta
4.4 Tillväxt
4.5 Aktivitet
5 Krig. anfall/offensiv
5.1 Generelt
5.2 Några regler
5.3 Plundra
5.4 Fakes
5.5 Var inte rädd att använda offen
6. Krig. Försvar/deffensiv
6.1 Generellt
6.2 Punktdeff
6.3 Mellandeff
6.4 Singelattack
6.5 Katapulter
6.6 Senatorer
6.7 Sammanfattning
7. Vad gör alliansen under krig
7.1 Ge ut rätt info
7.2 Scouta
7.3 Ledningen
7.4 Grupper
7.5 Kordinerade anfall
7.6 Sammarbete vid deff
7.7 Spioner
7.8 Sammanfattning
8. Tips och trick
8.1 Hitta offbyar
8.2 Sänk lojaliteten på din egen by
8.3 Kontra
8.4 Att göra en Grannfejd
8.5 Tajma
8.6 Hur många senatorer för att ta över en by?
9. Fejks
9.1 Vid katavågor
9.2 Mellanswep
9.3 Vid by övertagning
9.4 Murbräckor
10. Skicka attacker fort
10.1 Standad
10.2 Lite mer avanserad
10.3 Sammarbeta
10.4 alternativ variant
11. Wiki
11.1 Trupper offensiv
11.2 Trupper deffensiv
11.3 Murbräckor
11.4 invånar bonus
11.5 Mängdbonus
11.6 Uppgraderingar
11.7 Starten (uträknad)
11.8 Produktion oaser guld
11. Slutord

 

1. Inlärning
För att kunna ta del av någon som helst lärdom finns det några grundläggande saker du verkligen lär lära dig. De här sakerna har egentligen inget med travian att göra, utan mer om inlärning. Här har jag satt ut några kända citat. De som känner till de här punkterna kommer inte behöva någon guide, de kommer med tiden räkna ut allt själva. Det är dessutom mycket mer troligt att lyckas bra med livet i allmänhet.

1. Det en man kan göra kan en annan man göra.
2. Du är inte perfekt, finns alltid utrymme för förbättring.
3. Allt som händer dig är ditt fel
4. lita aldrig blint på vad andra säger
5. Första tecknet på galenskap är att göra samma misstag 2ggr och hoppas på olika resultat.

1. Det en man kan göra kan en annan man göra.
Sålänge du inte har något fysiskt handikapp så finns det inget en person kan göra som inte du kan göra. Ingen är genetiskt bättre.

2. Du är inte perfekt, finns alltid utrymme för förbättring.
Det största fel som folk i allmänhet gör fel är att de nöjer sig. Är man nöjd så letar man inte efter förbättring. Speciellt hos killar så är egot i vägen. De tror att de "är bäst egentligen" och fyller presentationen med alla möjliga anledningar till varför de inte är bättre rankade. Är du rank 100 så har du gjort något sämre än han som är rank 99. Är du rank 2 så har du gjort något sämre än han som är rank 1. Tror du att du är perfekt och att alla som är bättre fuskar eller "har inget liv" så kommer du heller aldrig att lära dig något. Även de som ÄR "bäst" kan bli bättre.

3. Allt som händer dig är ditt fel
Det finns ingen annan som bestämmer över dit liv eller ditt "konto" som det handlar om i det här fallet. Är du dåligt rankad har DU gjort något fel. Gör du en dålig attack så finns det alltid något DU hade kunnat gjort bättre. Även ifall du blir bombad så har troligen DU inte skött din diplomati rätt. Kom aldrig med en ursäkt för varför de blev som de blev. Förnekar du det så lär du dig inget.

4. Lita aldrig blint på vad andra säger
Det jag menar med detta är att många tror att de har rätt, och sprider detta självsäkert vidare. Folk måste lära sig att vara källkritiska även fast informationen kommer från någon i topp 20.
Är de något i travian som du är osäker på så kan de vid 8 fall av 10 lösas genom att ta upp miniräknaren.

5. Första tecknet på galenskap är att göra samma misstag 2ggr och hoppas på olika resultat.
Ja du. Den här hör ihop med samtliga punkter innan.
Alla kan göra misstag, det är mänskligt. Men det är först när du gjort samma sak flera gånger, misslyckats, och fortfarande tror att din taktik fungerar som varningsklockorna börjar ringa på allvar.


Det finns mycket mer Psykologi som skulle hjälpa er. Men jag tror att det här är grundläggande och förvirrande nog för många. Även fast inte jag har de bästa förklaringarna på varje utryck så sätt dig ner och lär dig förstå innebörden ordentligt.

Anledningen till att jag tog med det här i en travian guide är av en enda anledning.
Det är ingen ide att läsa vidare om du inte VILL bli bättre.

 

 

 

 

2.Tillväxt
Jag börjar med den lätta biten, tillväxt. Många tror att tillväxt är desamma som invånare och bygger vapenkammare och ambassader för att boosta deras population. Detta ger er en tillfällig boost men efter bara några timmar så har de som istället byggde fält för resurserna kommit ifatt.
Tillväxt handlar om fler byar och större inkomst. Vem som helst kan hamna på första plats på popen med eller utan farmning, allt handlar om att veta vad man ska prioritera.

Jag vill också kommentera allt "pop dödar inte" "växer jag inte så vet ni vart resurserna går" och liknande bortförklaringar på varför de är så små. Nu känner sig minst halva serven sig träffade. pop eller iaf byar och fält innebär produktion, vilket i sin tur medför kapacitet för större truppantal. Man måste växa för att kunna skaffa sig mer trupper. De finns en anledning till att det alltid är topp 20 spelare som har de riktigt stora släggorna.

Kulturpoäng:
Från första byn ska fester igång och sen så fort ekonomin tillåter ska stora fester upp. Med stora fester i alla byar så kan du fortfarande uppgradera stadshusen så att festerna går fortare. Kulturpoängen begränsar hur många byar du kan ha och antalet byar bestämmer hur mycket du producerar. Så att nummer ett att prioritera är alltid kulturpoäng och att få ut fler byar.

Produktion:
Även fält ska prioriteras högt. Är du inte bland de bästa på serven på farmning så är de troligtvis härifrån du har de mesta av din inkomst.
Tänk på att produktionen blir 40% dyrare för varje nivå på fälten (33% med guld). Så man ska alltid försöka höja alla fält samtidigt. När en ny by kommer upp så tjänar man på att boosta den nyaste byn. Det finns inte så mycket mer att säga här.

Farmning:
kartlägg era farms ordentligt genom att lägga ner länkar till alla ni farmar på ett textdokument eller ett forum. (Ska man klicka runt på kartan och leta efter varje spelare hela tiden så är de lätt att du missar någon som får chans att bygga upp sig. Och för att inte tala om tiden det tar). Så sätt ner alla era farmer på en lista så ni kan köra alla en efter en. Jag brukar göra så att jag skickar scoutar efter listan. Och när vi får en rapport så öppnar vi den inte förrän vi har trupper nog att skicka. På så vis vet ni att alla olästa rapporter är orörda och redo att farmas.

Jag brukar personligen alltid låta en 4-5 spelare per område vara helt, ge dem IAP osv så de får bygga upp sig lite. För att så länge man farmar alla runt sig så växer de inte och fler och fler bygger grottor. Så spar ett par spelare till senare bruk.


Sammanfattning:
Prioritera fester och byar och sen fält. Så kallade pop byggnader som vapenkammare osv tjänar ingen något på. Se till att ha fler byar och högre prod istället så ska ni se att ni åker ikapp och skaffar ett försprång fort.

 

 

 

 

 

3.Starten:

Har nu även lagt till en uträkning på starten i Wiki delen i slutet.

1. Ni börjar såklart med att fixa alla quests. detaljer har jag lagt i wikidelen av guiden.
2. Under tiden medan ni väntar så kan ni börja kartlägga området och börja påbörja eran farmlista.
3. När ni får välja mellan ekonomi eller militär så ska ni välja ekonomi.
4. Ni borde vara klara med quests kedjan efter ca 10-12h.
5. Nu ska ni börja pumpa trupper fram till nybörjar skyddet släpper.
6. Ni borde nu ha ca 29 klubbor enligt uträkningen. Ni kan börja farma alla runt er tills ni fått upp tillräckligt med trupper för att kunna farma utan uppehåll ca 2-300 st.
7. Nu ska du få fram scouter. Du bör ha nog för att kunna scouta och hålla dina klubbor i rörelse konstant.
8. Stadshus ska upp med tillhörande fest.
9. Residens och nybyggare.
10. ny by

Sen är de bara att fortsätta. Expandera ert farmområde och fortsätt enligt tillväxt delen. Fester är alltid viktigast. Bygg inte mer trupper än du behöver för farmningen och lägg resten på fält.
Det tar ett par veckor innan de första katapulterna tillverkas. Så får ni en attack på er så använd upp så mycket du kan och ducka. De kan också vara bra att "kontra" för att bli av med en konkurerande farmare. Mer om kontring finns under tips och trick.
Resterande taktiker för hur du klarar dig kan du nog lära dig i resten av guiden.

 

 

 

 

 

 

4. Vad gör DU under krig?

Generellt tankesätt under krig
Många mindre spelare frågar mig ofta vad de ska göra under ett krig. De känner sig nervösa angående sina grannar och tror att de ska bli utraderade så fort de gör något dumt. Det resulterar i att de blir lite passiva och vågar inte riktigt ge sig in i kriget. Även som större spelare kan man ibland känna att man har lite väl mycket respekt för fiende-spelare i området.

Jag tror inte jag måste beskriva känslan mer utan jag tror att många som läser det här känner igen sig redan. Det är därför jag tog mig tid att skriva den här guiden.

En smart spelare kan oavsett storlek ta ut en allians själv. Jag har själv gjort det och jag är inte ensam. "Det en man kan göra kan en annan man göra" .

Jag har skrivit en liten lista över taktiker och tankesätt som ni ska använda er av när det drar ihop sig. Följer ni detta så spelar det ingen roll alls hur många allianser ni har på er, för de kommer inte kunna göra någon skada. Ni däremot kan göra mycket fuffens. En stor del för att bli en bra krigare är självförtroende.


Allmän Taktik
Offtrupper är väldigt dyra och tar väldigt lång tid att få upp. En arme på 30k imperiesoldater har troligen tagit drygt en månad att få upp. Medans defftrupper kan byggas ur samtliga byar och därför kan du utan större problem få ut närmare samma mängd defftrupper DAGLIGEN. Så att bli av med sin offarmé kan lamslå en spelare över en rätt lång tid, men behöver inte ta så lång tid att utföra.

Huvudmålet under ett krig är att göra det dyrare för motståndaren än det är för dig. Att deffa kan göra mer skada än en off gör. Att pricka en offarmé med en annan offarmé är väldigt sällsynt, oftast kontras de eller helt enkelt duckas ifall man försöker attackera den.
Så hur blir man av med en offarmé? Jo lättaste sättet är att deffa ut den, och varje spelare är kapabel till detta enligt matematiken ovan. En spelare med 10 byar kan få ut 10k defftrupper om dagen, och inom en vecka så kommer era motståndare hålla sig undan från er som om ni vore rabies-smittade. Det andra sättet är svårare och det är att antingen nolla eller ta över byn.


Scouta:
Håller du spelarna scoutade så vet ni precis vad ni har att vänta er när ni både deffar och anfaller. Väldigt bra sätt att veta vad som försiggår så att ni inte blir genomskådade och utdeffade. Kunskap är makt i detta spel.

Tillväxt:
När det är krig så slutar du tänka på allt som heter tillväxt tills du känner dig 100% säker. Nya byar kostar mer än de drar in. och de kommer inte hjälpa dig eller dina vänner alls. Lägger du dina resurser på andra saker än soldater under ett krig kan det helt enkelt sluta med att du inte får behålla dina byar iaf. Som jag skrev ovan så kan du få en av servens största defensiva trupper på bara några dagar, men detta är enbart om du kan lära dig att prioritera rätt saker.
Köa aldrig heller mer än ca 12h. Det är samma princip där som kön på Ica, är kön för lång, öppna ny kassa och försök att få ner kön.

Aktivitet:
Aktivitet är en viktig del i ett krig och mängden timmar du/ni kan vara aktiva på kontot på ett dygn är väldigt avgörande för hur kontot ska spelas. Har ni inte möjlighet att vara aktiva på natten så måste ni välja en defensiv spelstil. Hur mycket ni än vill vara den som pangar byar så måste ni prioritera att ha viktiga byar uppdeffade innan ni går och sover. Se också till att skicka iväg senatorer/offtrupper till någon närliggande oas, eller skicka en attack på någon 30pops by som ligger så pass långt bort som tiden du kommer vara offline.

 

 

 

 

 

5.Anfall / offensiv

Generellt:
Attackera hela tiden, låt offen gå konstant. Är man inte så stor så kan man fortfarande göra stor skillnad i ett krig. Det du ska sikta på är olika beroende på vad det är du attackerar.
* I huvudbyn ska du sikta på fält, då främst vetefält.
* Vill man spela mer säkert och gå på de så kallade ekonomibyar där det är främst marknadsplatser, magasin, silo som tas ut först.
Kan du slå ut mer eller tom. nolla byn så är det självklart bättre.
Gör mycket oreda, var oberäknelig.

Några regler ni ska tänka på (gäller framför allt stora, aktiva spelare):
§1 - Attackera ALDRIG viktiga byar om sträckan är mer än 3h.
§2 - Attackera ALDRIG viktiga byar utan fejkande, oavsett avstånd
§3 - Attackera ALDRIG viktiga byar dagstid.

Dessa första 3 regler är grunden till att slippa bli av med sin off. Även fast inte spelaren sover så är chansen stor att en del av hans vänner gör de.
Alla vettiga spelare deffar de viktiga byarna och bryr sig mindre om resursbyar. För att lyckas eliminera en viktig by för en större spelare så måste man vara smart och/eller samarbeta.

Plundra:
Som det låter så ta resurser. Dela upp din off i 10 delar, alternativt bygga lite offtrupper i flera byar och plundra alla resurser han har i 10 byar samtidigt. Det finns ingen som varken hinner eller orkar bry sig om att flytta allt i alla byar så fort det kommer ett anfall. Har ni tur så kan ni även döda lite strö trupper eller stamledare. Det kan ligga jättemånga timmesproddar i de byarna som i sin tur resulterar i svält eller stopp i produktionen för motståndaren. De stulna resurserna blir dessutom mer deff och off för dig. Glöm heller inte att plundra oaserna, där kan du få ännu mer gratis resurser. Dessutom brukar många större spelare gömma trupper där.

Fakes:
1 soldat eller katapult som helt enkelt bara ska se ut som ett anfall. Fejks är JÄTTE VIKTIGT! Sådana ska regna hela tiden och på alla spelare. Det gör sannolikheten att bli utdeffad betydligt mindre. Och gör dessutom spelaren mer passiv. De kommer skicka några enstaka trupper/katapulter till en säker död. Men det är garanterat billigare i längden om man jämför med att bli av med sina trupper. Var oberäknelig och blanda in riktiga anfall i fakevågorna. Skriver mer om detta längre ner i guiden.

Var inte rädda att använda offen
Många sitter och håller på offen som om den vore något heligt och deras enda anledning att fortsätta spela. Har varit med om folk som fått ångest av att förlora 10-20% av deras off vid ett anfall. Så vida du inte satsar på att slå Sverigerekord i VU slägga så är det inte någon ide att spara så pass mycket som många gör. Det är 4 månader helt i onödan. Folk blir ihåg komna genom förmågan att anfalla, försvara eller eventuella rekord.
Trupper äter dessutom massor med vete. Varje gång lite trupper dör så ökar din produktion.
Om vi tar ett exempel här:
Trupper för 40k vete dör, tex 5k ceasar och 20k imperiesoldater (ganska normal off för en 10k spelare).
En nivå 20 barack för romare kostar exakt 20k resurser i timmen om man producerar imperiesoldater.
Alltså skulle du kunna hålla igång 2st 24/7 baracker på bara vetet som era trupper åt.
Hemligheten till att skaffa offpoäng och klara av att göra mer skada på motståndaren är att våga förlora lite också. I stället för att hålla på o larva sig med stor barack och tom stort stall så kan du hålla igång 4st offbyar istället.
Detta är självklart inget motsägande mot det jag skrivit innan, ni ska fortfarande spela smart. Men om ni sitter i calculatorn och ser att du troligtvis skulle förlora en större mängd av din arme så är det ingen ide att hänga läpp för de. Det är en massa poäng och produktion för dig, men massor med skada hos den du anfaller.

 

 

 

 

6. Försvar/ defensiv

Här är det en del som ska räknas in:
* Vad måste deffas?
* Hur stor är spelaren?
* Hur stor är offen?
Här är det bättre ju mer du vet om motståndaren.

Generellt:
Ofta (speciellt under krig) så ramlar de in mycket fejks på samtliga byar, och det är väldigt svårt många gånger att räkna ut vart de riktiga landar. Många blir lite skraja och håller på trupper och blir lite lamslagna av att se så mycket attacker ramla in. Detta är vanligt och det krävs att ni fokuserar och fortsätter göra det ni ska.
Att försvara handlar inte bara om att skydda byn i sig, utan lika mycket om inte mer om att döda offen. Många verkar tycka att vissa byar/spelare inte är värda att deffa, men dessa personer har inte förstått varför de deffar. Det är inte spelaren/byn ni ska skydda, utan offtrupperna ni ska döda. Tänk också på att ju mindre spelaren ni skyddar är desto högre "invånar Deffbonus får han" (mer om detta i wiki delen).

Punkt-deff:
Kommer det en attack eller du VET var den riktiga landar och du tror att de finns en chans att du kan deffa ut honom så gör de. Se då till att punkt deffa. Det vill säga samla så mycket trupper som möjligt i den byn som kommer ta mot smällen som möjligt. Vanligast är att du får hjälp av alliansen med punkt-deffning, men håller du hårt i de du läst här så kommer ni inte behöva de.

Mellandeff:
Så fort det är fler än EN attack så är de bäst att mellandeffa. Det vill säga att man tajmar så att du petar in deffet samma sekund eller sekunden efter att svepet landat. Katapulter är jättedyra och tar lång tid att bygga. Slår du ut ett par vågor så kommer han inte kunna göra något kostsamt mot dig på veckor och lika viktigt: Din by klarade sig.

Singelattack:
Vid singel attacker ska du prioritera viktiga byar. Så som huvudbyn och attackbyar. Försök håll alla trupper samlade för att effektivisera försvaret. Slås en byggnad eller 2 bort på någon av dina mindre byar så gör detta egentligen ingenting. Byggnaderna var troligen många hundra gånger billigare än trupperna som du hade försökt deffa med om du spritt ut alltihop.

Katapulter:
Kommer det fler än en attack på samma by och relativt bra tajmat så är de troligen katapulter och då är det bästa sättet att försvara sig att mellandeffa. Får han ner en eller två byggnader så gör det inte så mycket, det blir oftast dyrare att ställa dit trupper. Det är först när du vet hur stor off han har eller att du tror dig ha tillräckligt med trupper för att plocka svepet som det är värt att punktdeffa en katapultattack.

Senatorer:
Kommer det flera attacker relativt bra tajmade och från olika byar så kan det hända att han försöker ta över byn. Det vanligaste sättet att ta över en by är att först skicka ett svep och sedan senatorerna, så här gör vi likadant som med katapulterna. Vi försöker ställa dit trupper mellan attackerna. Det finns även mer avancerade varianter där du river ditt eget residens och bygger upp det så att de blir klart samma sekund som svepet landar. Så länge han inte får byn så är ingen skada skedd och det var troligen dyrare för honom än för dig.Sammanfattning
Så länge du följer detta så kan ingen ta över eller spränga bort dina byar. Så det finns inte längre något att vara rädd för. Så länge du är smartare och mer oförutsägbar än motståndaren så kommer du göra mer skada oavsett hur stor han är.

 

 

7. Vad gör alliansen under ett krig?

Under ett krig kommer ledningen ha fullt upp och det är väldigt mycket upp till individen att ge rätt information till alliansen ifall man får problem. För under krig är det mycket upp till en själv att be om hjälp och hjälpa andra. Det går inte att köra sitt eget race och hoppas att alliansen räddar dig.

Här tänkte jag dra upp lite om vad du kan göra för alliansen och vad alliansen kan göra för dig under en pressad situation och även lite grundläggande samarbete och Guide-Lines.

Ge ut rätt information
Saker som kan vara bra att veta för dina kompisar vid kall på hjälp är tex:
Vilken by?
Hur ser attacken ut? Hur drog du slutsatsen att anfallet landar där?
Hur mycket trupper? Helst rapporter
Tid? När beräknas anfallet landa, exakt?
Hur mycket deff står där redan?
Vete? Hur mycket klarar du av att mata själv utan hjälp?
Mur?

Scouta:
Om du ska be alliansen om hjälp vid antingen försvar eller anfall så ska du se till att veta så mycket som möjligt om spelaren och helst även kunna visa upp trupprapporter. Så scouta så mycket du kan och se även till att ha scouter så att inte du själv kan bli scoutad. Kunskap är makt som tidigare nämnt. Ett tips för att hitta huvudoffbyar är att skicka en kata fejk och sikta på tex stor barack/stall tornerplats och dylikt. träffar du det du siktat på, tex stor barack så är det med största sannolikhet en huvudoff eller iaf en riktigt stor off.

Ledningen:
Ledningen har mycket att göra under krig och kan inte hjälpa alla. Deras främsta uppgift under ett krig är att kordinera punkt anfall, punkt deffning och att informera alliansen om vad som händer. Ett stort problem för ledningen är också spelare som kör sitt eget race och inte gör som de ska. Sådana spelare finns i alla allianser och förstör väldigt mycket i ledningens planering. Det är främst under krig som detta symtom kommer fram och det gäller då för ledningen att antingen piska de lite eller helt enkelt kicka så att inte alliansen förlorar tid, resurser och trupper på någon som inte vill vara med.

Grupper:
Ledningen ska gärna också hjälpa folk in i små grupper om ca 4-5 personer som ligger nära varandra. Dessa personer får sen öppna en egen skype/chatt/msn/forum eller dylikt och hjälpa varandra med främst försvar, men även kordinerade attacker. För i krig så ska trupperna helst inte längre än 2-3 timmar bort. Detta för att man vill ha allt mobilt så att inte spelare blir försvarslösa när de hjälper med punktdeffning.

Kordinerade anfall:
Kordinerade anfall är nog det bästa, billigaste och säkraste sättet att ta ner en viktig by för motståndarspelaren. Där gäller det att ledningen sätter ut en exakt tid då svep ska landa. varje spelare ska då även skicka ca 10 katapult-attacker så bra tajmade som möjligt. Är det en by som inte är huvudstad så kan man göra samma sak med senatorer. Det gäller att verkligen försöka pricka svepen från samtliga spelare på sekunden så att inga vågor blir förlorade. Detta kräver ett enormt försvar av spelaren ni anfaller och gör mellandeff nästintill meningslöst.
Ni kan även kordinera andra saker som plundringar där ni delar upp säg 5-10 byar var och rensar honom helt, eller plocka byar, nolla olika byar samtidigt osv. osv.. det är bara fantasin som sätter stopp. Ju mer som händer hos spelaren, ju mindre chans att han kommer kunna göra något åt det.

Samarbete vid deff:
Har ni läst det jag skrev tidigare om deffning så ska de inte behövas så mycket hjälp på den fronten. Det som man hjälps åt med här ska enbart vara punktdeffning där man vill ta ut en stor off och nästan med säkerhet vet var attacken landar. All mellandeff osv ska kunna skötas var spelare för sig.
Vid byövertagande kan de vara bra för dig och dina vänner att deffa upp den nytagna byn. Byn ligger troligen i offrets "koloni" och blir en hög prio för honom att få tillbaka. Så att deffa den fort kan resultera i att ni lurat av honom mer än bara byar.

Spioner:
Spioneri har tyvärr blivit en stor del av det här spelet. Nästan alla allianser har någon som läcker information. En spion gör betydligt mer än bara kopierar MM's. Med hjälp av spioner så behöver du aldrig slösa scouter på någon, då de räcker att skicka en scout per by så läser spionen av attackloggen. Spioner kan vara svårt att hitta men några sätt som visat sig effektiva är:
1. Testa skicka olika Fejk MM's till de spelare du tror kan läcka och se vilken av informationerna som kommer ut. Här lämnar jag till var och en vad ni tänkte skriva och hur ni skulle kolla att de läck.
2. Be de du tror är spioner att anfalla någon speciellt mål, då helst på alliansen vi tror han läcker till. Är han nu en spion så kommer han troligen tveka eller helt strunta i det.
3. Krigsvägrare. De flesta av de som inte vill involvera sig i krig när de väl bryter ut är potentiella spioner. Det här är folk som inte alls bryr sig om sin allians utan troligen vill köra sitt eget race. De vänder gärna kappan med vinden beroende på vad som gynnar deras konto bäst. Så dessa spelare kan mycket väl spionera för att få lugn och ro.
4. Sittercheck. Be om att få sitter hos misstänkte spionen. Här kan du läsa hans meddelanden, kolla hans loggar osv osv. Ni kan sätta obligatoriska sitter platser åt vissa i alliansen som du tror kan vara spioner. På så vis skulle ni göra de väldigt svårt att utföra spioneriet.


Sammanfattning:
Den här informationen är viktig, för många förstår inte vad ledningen får genomgå under krig, Många tror att alliansen släpper allt för att skydda en individ och de är inte hållbart. Det finns bara ett fast antal spelare i alliansen och måste fyra skydda dig och fyra skydda någon annan så är det snart 15 spelare som är skyddade av 45 spelare.

 

 

8.Tips och trick:

Här är de väldigt svårt att hitta gränsen på vad som är ett trick för var och en.
"Skicka 5senatorer på en gång, så nära varandra som möjligt. Då kan du ta över byn direkt och slipper gå flera gånger"
Detta kan tex en nybörjare tycka är ett trick. Men jag anser de mer som sunt förnuft och de flesta som håller på med travian kan detta redan. Så mina tips och tricks är lite mer avancerade.

1. Hitta offbyar.
skicka katapultfejks på samtliga byar och sikta på tex stor barack/stall eller tornerplats. Om den träffar det du siktat på så är de garanterat en riktigt stor off där.

2. Sänk lojaliteten på din egen by.
De flesta har 2-3 senatorer med i svepet när de försöker ta en by. Så om du vet att spelaren är ute efter byn och du inte har nog med defftrupper så kan du sänka lojaliteten på din egen by till tex 20-30%. När hans svep landar så kommer han ta över byn med svepet och de kommer innebära att trupperna står kvar i den byn. Senatorerna som kommer efteråt kommer dö mot hans egna trupper. Det finns också en möjlighet att tajma in din off på byn sekunden efter hans svep landat och på så vis slakta hans trupper.

Den här är lite avancerad och kräver även lite tur, så de är egentligen inget jag rekommenderar. Men det skulle vara väldigt roligt ifall någon lyckades.

3. Kontra
Efter att du har blivit träffad av en attack så kan du kontra genom att räkna ut när hans trupper kommer hem igen, och tajma in så du träffar precis sekunden efter hans trupper kommit hem. Hur lång tid de tar för hans trupper att komma hem kan räknas ut med diverse hjälpmedel tex:
https://traviantoolbox.com/distance_and_time

4. Att göra en grannfejds by
bygg upp en by, vägg i vägg med en viktig by för motståndaren. pumpa upp den med deff. Troligen så försöker han förstöra den fort och redan här kanske ni dödar hans off.
Sen kör ni dubbelt i barrack o stall o allt vad de heter. När du känner att du har nog stor off där så kan du börja plundra byar runt offbyn. Och när tiden är inne så kan du scouta byn och börja förstöra.
På detta sätt finns det inte mycket spelaren kan göra för att deffa byn. Det finns ingen tid att mellandeffa eller kalla på förstärkningar.
Detta kommer dessutom göra honom väldigt passiv undertiden.


5. Tajma
Jag har hört många prata om hundra och tiondels sekunder när de kommer till att tajma attacker och mellandeff. Men dom siffrorna finns inte. Det är attacken som skickades först som landar först. Tex. en katapult attack kommer fyra timmar bort och du petar in deff en timme bort och de båda landar samma sekund. Då är det attacken som landar först. Men säg att han skickar en senator attack från en annan by 40minuter ifrån, som också landar samma sekund. Då kommer du ändå kunna deffa ut senatorn även fast allt händer samma sekund.

6. Hur många senatorer kommer behövas för att ta över en by?

Här finns det mycket som spelar in.
1. Tur
2. har du fester?
3. Hur är din pop i jämförelse med hans?

1. Det finns aldrig något fast värde på antalet procent som en senator sänker lojaliteten med. Därför är Tur inblandat
2. Fester ökar antalet procent som sänks. Så en stor fest i byn med senatorerna är en klar fördel.
3. Har du högre pop än spelaren du ska ta över byn av så är dehär faktiskt en nackdel för dig.

Så är du större än spelaren du plockar by av och om du inte har några fester igång i byarna iblandade så kan du behöva 6-7 senatorer för en lyckad byövertagning. Är du istället mindre och har stora fester igång så kan de tom räcka med 4st. Vanligast är att skicka 5-6. Min rekommendation är att alltid hålla fester och skicka 5st på en stor spelare och 6st på en mindre.

 

 

 

9.Fejks:
Det här får bli en egen del. Det är fejks som alla taktiker bygger på. Att tajma på sekunden är inte bara svårt, utan fortfarande ingen garanti. Vet spelaren du/ni anfaller inte vart deffet ska, när de ska mellandeffas osv osv.. Så har du definitivt ökat din chans att lyckas med många miljoner procent.

Här har ni lite olika trick och taktiker:

Vid kata vågor:
Skicka alltid minst lika många vågor med fejks som du kommer skicka riktiga. Fejks ska nästan helst vara ännu bättre tajmat än den riktiga och vara några vågor längre för att dra uppmärksamheten dit.

Mellansvep
Om du ska gå ut för att nolla en fullbyggd by så behöver du minst 20 vågor (40byggnader). Och med 20 vågor så blir det ganska lätt för motståndaren att mellandeffa er. De ni kan göra är att antingen skicka 5-6 blinds, alltså vågor med katafejks innan swepet. Eller/också lägga till ett mellanswep från samma by eller från annan by som ska landa någonstans mitt emellan era vågor.
Det kan hända att ni blir av med några vågor nu iaf, men om ni blev mellandeffade nu så spar du iaf hälften och gör betydligt mer skada på byn.


Vid byövertagning:

Byt namn på byar.
Som det låter. Vid ett byövertagande kan de vara en fördel att byta namn på byarna inblandade så att de ser ut att komma från samma by. Med nog med fejks på de andra byarna kan han kanske inte se att det är en byövertagning på gång.
Även när man ska skicka fejks så vill man kanske inte slösa hundratals trupper från huvudoffen, så att byta namn på en annan by och skicka fejksen därifrån kan vara en fördel.
Även ifall man vet att någon vill anfalla/ta över din offby så kan du byta namn på den med någon närliggande by och på så sätt kanske dom helt enkelt tar fel.

Murbräckor
En murbräcka rör sig lika fort som en senator, så att ha murbräckor i en senatorby kan vara en klar fördel om man inte vill bli utdeffad vid en byövertagning.

 

10.Skicka attacker så fort som möjligt.
Efter förfrågan så lägger jag även till den här biten. Reglerna är väldigt luddiga angående att skicka många attacker per sek. skickar du för fort så kan du bli avstängd, men ingen vet var den gränsen går. Här ska jag nu dela med mig lite av mina trick som jag använder mig av.

Först och främst så bör ni ladda hem en snabbare webläsare. Den som funkar bäst för mig är Flock.
https://www.flock.com/

Här finns de lite olika sätt att få iväg attackerna fort. Beroende av kunskap och behov så lägger jag ut lite olika varianter så ni kan välja bäst vad som passar er.

I dessa exempel ska jag skicka iväg 20 vågor.

Standad:

Flika upp
1. Klicka på byn ni ska attackera. Håll in Ctrl och tryck på "sänd trupper" 20ggr. Du har nu fått upp 20 flikar.
2. Väljer vad ni ska skicka och tryck på ok.
3. Välj nu vad ni ska sikta på, eller låt de stå som slumpmässigt.
4. Gör lika dant med alla flikar så att de bara är att trycka ok på varje för att skicka.
3. Nu kan ni tabba mellan varje flik genom ctrl+tabb och trycka ok i varje flik.

detta är nog vanligaste sättet och borde resultera i runt 2-3attacker i sekunden. Eventuellt lite snabbare om du är skicklig.


lite mer avancerat:
1. Flika upp alla 20 attacker ända tills ni kommer till sista OK precis som i förra.
2. Gå in i arkiv och välj "arbeta nerkopplad".
3. Sen trycker du iväg alla attackerna som i förra exemplet.
3. Nu kommer du få upp en sida i varje flik där de stor något i stil med "går inte att skicka, du är inte ansluten" eller något liknande.
4. När alla attacker är skickade så går du in på arkiv igen och kryssar av "arbeta nerkopplad".
5. Nu högerklickar du på första fliken och väljer uppdatera alla flikar.
6. Du får nu upp en ruta där du får välja "retry".
7. Nu är de bara att peppra på den rutan så fort du kan. Förslagsvis genom att peppra på enter.

Den här brukar landa på närmare 8-12 attacker i sekunden. Den enda webläsaren som detta funkar riktigt bra för mig är flock.

Här har jag gjort en video på hela förloppet. Använd fullsize och dra ut förnstret lite så ni ser bättre:
https://www.youtube.com/watch?v=Ikv9AzleK_4
Här får jag iväg ca 8attacker/sek. Hade lagg i och med inspelningen så det kan definitivt bli bättre.


Ännu mer avancerat är att sitta flera personer samtidigt och göra detta. Vi har suttit 4personer samtidigt och lyckats få iväg strax över 30 attacker på en sekund. Vilket skulle resultera i att byn blir nollad utan någon som helst chans att bli mellandeffat.

1. Här är de bra att ha 2 webläsare uppe. Flock för attackerna och sen vad som helst som ni kan kolla av servertiden.
2. Ni ser till att alla har allt klart till sista "retry" rutan.
3. Ni väljer en tid tex 18.00.00.
4. Och när server tiden visar precis den tiden så börjar alla peppra på retry.

Träna gärna detta för att få de bättre och tajtare. Själv brukade jag sitta och scouta mig själv.


En annan rätt vanlig men väldigt begränsande variant är "buttonmashande"
1. Du drar upp en en flik och ställ in swepet
2. Du lägger till säg 50 katapulter i swepet.
3. Du pepprar på ok knappen

De du gör nu är att du skickar samma attack varje gång du trycker på OK.
Men eftersom du bara har katapulter kvar så skickas först swepet och sen vågor med 50katapulter i varje.
Den här rekommenderar jag inte pga många begränsningar. Du måste skicka minst 20 trupper för att det ska fungera. Du kan inte skicka blinds före swep, inget mellanswep eller något alls.
Du får dock iväg 6-10 attacker/sek på detta sätt

 

 

11. Wiki:

Inledning:
Här tar vi lite siffror för de mer avancerade. Väldigt många nöjer sig med att anta eller gissa vilka trupper som är effektivast, billigast och vete-effektivast. Jag har sett en 15 sidor lång tråd angående Ceasar riddare vs imperiesoldat och de var först på sida 14 efter över 100 "åsikter" som någon faktiskt tog fram miniräknaren. Det är onekligen motvilligt som jag nu faktiskt tänker sätta mig ner och räkna ut allt åt er, trupp för trupp.

Utförande:
Jag skriver inte ner alla stats då dessa lätt kan hittas under instruktioner och de skulle bara innebära mer tid för mig. Vissa siffror, tex attack/tid är multiplicerade med 100 för att de inte ska bli tal som 0.00253. Allt är uträknat genom barack och stall nivå 1.

Jag har valt dessa 3 parametrar på försvar och anfall då jag anser att det är de enda väsentliga. Jag tänker inte räkna tex försvarsvärde på offtrupper.

Offensiv:

Högre är bäst.

Romare:
Attack/resurs Attack/tid Attack/vete
Legionär: 9.1 6.06 40
Imperiesoldat: 11.6 8.75 70
Ceasar riddare: 8.3 12.27 45
Imperieriddare: 8.5 10.91 40

Här ser vi att Imperiesoldater är mest prisvärda och veteeffektivast. Det är först när kön börjat bli för lång och man ändå vill ha mer attackvärde som det är värt att börja bygga Ceasar riddare. De ger mer attack/tid, men är hungrigare och kostar mer.


German:
Attack/resurs Attack/tid Attack/vete
Klubbmän: 16.0 13.33 40
Yxmän: 12.2 12.00 60
Germansk knekt: 9.8 12.16 50

Här ser vi att klubbor är att föredra framför yxor när det gäller att få upp attackvärde fort. Dom är även billigare men äter istället mer vete per attackpoäng.

Galler:

Attack/resurs Attack/tid Attack/vete
Svärdkämpe: 11.2 10.83 65
Blixt: 8.3 8.71 45
Haeduan: 7.1 10.77 46.6

Vi ser här att infanteri är att föredra ur alla aspekter. Bästa kavalleriet är Haeduan om man räknar bort kostnaden.


Defensiv:

De flesta offarméer är blandningar av infanteri och kavalleri. Så jag valde att sätta ihop de två till ett värde. Vilket ger en rättvisare bild. Så försvar är både mot kavalleri och infanteri.

Romare:

Försvar/resurs Försvar/tid Försvar/vete
Legionär: 1,93 12.74 85
Praetorian: 2,17 13.64 100

Praetorianer vinner alla kategorier och är att föredra som romare.

German:
Försvar/resurs Försvar/tid Försvar/vete
Spjutmän: 2.79 20.34 95
Paladin: 1.39 14.00 70

Spjutmän är effektivast ur alla aspekter här med. Dock är paladiner bra till tex mellandeff då dom är snabba och har mycket försvarsvärde mot infanteri. Fördelen med paladiner är också att man kan bygga dom tillsammans med baracken.

Galler:
Försvar/resurs Försvar/tid Försvar/vete
Falanx: 2.86 20.79 90
Druidryttare: 1.56 15.93 85
Haeduan: 1.94 16.53 71.6

Falanxer är överlägset bäst här. På andra plats är de jämnt och de både kavallerierna är bra på olika saker. Haeduan är bättre mot kavalleri och druider är bättre mot infanteri. Duider är också väldigt snabba och bra till tex mellandeff.


Sammanfattning:
Här kan vi lära oss mycket. Tex så är klubbor att föredra i en huvudoff framför yxor trots de lägre attackvärdet (om ni inte har problem med vetet).
Bästa försvarstruppen allround är falanxen tätt följt av spjutmän.
Bäst offtrupper har germanerna medan galler har bäst försvar.
Romare har väldigt dyra och långsamma trupper och kommer sist. Enda fördelen är att de är mest vete-effektiva.


Murbräckor:

Tack till Zirzamuel för dessa uträkningar.

Här har vi en mycket viktig del i ett anfall och jag ska visa att även fast ni har sönder muren så kommer den skydda till viss del. Ju flera bräckor man har, desto "snabbare" tas muren ner, och desto mindre skada får ni på er gubbar.

Här visas ett experiment i krigssimulatorn:

Simulation med 175 murbräckor:

Krigssimulator
Angripare
Trupper 0 12000 0 0 0 1800 175 250 0 0
Förluster 0 9473 0 0 0 1421 138 197 0 0

Försvarare
Trupper 7778 0 0 0 3000 0 0 0 0 0
Förluster 7778 0 0 0 3000 0 0 0 0 0

Anfallstyp:Normal

Skada orsakad av murbräcka: Från nivå 20 vid nivå 0
Skada orsakad av katapult: Från nivå 0 vid nivå 0

Här ser vi att 175 murbräckor får ner muren till 0.
Förlusterna ligger på 79% för anfallaren.


Simulation med 500 murbräckor:

Krigssimulator
Angripare
Trupper 0 12000 0 0 0 1800 500 250 0 0
Förluster 0 6587 0 0 0 988 274 137 0 0

Försvarare
Trupper 7778 0 0 0 3000 0 0 0 0 0
Förluster 7778 0 0 0 3000 0 0 0 0 0

Anfallstyp:Normal

Skada orsakad av murbräcka: Från nivå 20 vid nivå 0
Skada orsakad av katapult: Från nivå 0 vid nivå 0

Muren kommer fortfarande bara ner till 0 men titta på skillnaden i förluster för anfallaren.
55% istället för 79% förluster.


Sammanfattning:
Alltid bra att ha murbräckor, och det räcker inte bara med att förstöra muren. Förstör du den fortare så förlorar du mindre. Så du tjänar på att bygga och uppgradera mer murbräckor.

Invånar bonus:

Mindre spelare har fördel mot större spelare i försvar.
Jag gjorde detta test i kalkylatorn med 1000imperiesoldater VS 1000Praetorianer:

1000inv anfallare 1000inv försvarare
897dog 1000dog

1000inv anfallare 500inv försvarare
1000dog 910dog

1000inv anfallare 100inv försvare
1000dog 613dog

500inv anfallare 1000inv försvarare
897dog 1000dog

Som ni ser är det väldigt stora siffror vi pratar om. Jag hittar inga exakta siffror men det handlar nästan om 100% bonus ifall du är en 1k pop spelare som anfaller en 100pop spelare. Dock får inte anfallaren någon bonus de är mindre. Så det finns en deffbonus men ingen offbonus.


Mängdbonus:
Det här är en myt som många pratar om. Att tex 150.000klubbor skulle vara bättre än 100.000 yxor pga antalet. De båda har samma antal offpoäng men en är större till antalet. Vi testar.

1000yxor VS 1000paetorianer
1000dog 888dog

1500klubbor VS 1000paetorianer
1500dog 889dog

Sammanfattningen här är väll att det möjligen skulle kunna finnas någon sorts bonus. Det är exakt samma antal offpoäng i båda offarna men klubborna lyckas döda en extra. Även vid större siffror där jag lägger till 2 nollor i deff/off så verkar de vara ca 1% fördel till klubborna.
Uppgraderingar:

Smedja, vapenkammare
Formula: 1.015 ^ x; x = nivå
Lv = Bonus __ Change
_1 = + 1.50% _+1.50%
_2 = + 3.02% _+1.52%
_3 = + 4.57% _+1.55%
_4 = + 6.14% _+1.57%
_5 = + 7.73% _+1.59%
_6 = + 9.34% _+1.61%
_7 = +10.98% _+1.64%
_8 = +12.65% _+1.67%
_9 = +14.34% _+1.69%
10 = +16.05% _+1.71%
11 = +17.79% _+1.74%
12 = +19.56% _+1.77%
13 = +21.36% _+1.80%
14 = +23.18% _+1.82%
15 = +25.02% _+1.84%
16 = +26.90% _+1.88%
17 = +28.80% _+1.90%
18 = +30.73% _+1.93%
19 = +32.70% _+1.97%
20 = +34.69% _+1.99%

Mur (Romare)
Formula: 1.03 ^ x; x = nivå
Lv = Bonus ___Change
_1 = + 3.00% _+3.00%
_2 = + 6.09% _+3.09%
_3 = + 9.27% _+3.18%
_4 = +12.55% _+3.28%
_5 = +15.92% _+3.37%
_6 = +19.40% _+3.48%
_7 = +22.98% _+3.58%
_8 = +26.67% _+3.69%
_9 = +30.47% _+3.80%
10 = +34.39% _+3.92%
11 = +38.42% _+4.03%
12 = +42.57% _+4.15%
13 = +46.85% _+4.28%
14 = +51.25% _+4.40%
15 = +55.79% _+4.54%
16 = +60.47% _+4.68%
17 = +65.28% _+4.81%
18 = +70.24% _+4.96%
19 = +75.35% _+5.11%
20 = +80.61% _+5.26%

Mur (Galler)
Formula: 1.025 ^ x; x = nivå
Lv = Bonus ___Change
_1 = + 2.50% _+2.50%
_2 = + 5.06% _+2.56%
_3 = + 7.68% _+2.62%
_4 = +10.38% _+2.70%
_5 = +13.14% _+2.76%
_6 = +15.96% _+2.82%
_7 = +18.86% _+2.90%
_8 = +21.84% _+2.98%
_9 = +24.88% _+3.04%
10 = +28.00% _+3.12%
11 = +31.20% _+3.20%
12 = +34.48% _+3.28%
13 = +37.85% _+3.37%
14 = +41.29% _+3.44%
15 = +44.82% _+3.53%
16 = +48.45% _+3.63%
17 = +52.16% _+3.71%
18 = +55.96% _+3.80%
19 = +59.86% _+3.90%
20 = +63.86% _+4.00%

Mur (Germaner)
Formula: 1.02 ^ x; x = Nivå
Lv = Bonus ___Change
_1 = + 2.00% _+2.00%
_2 = + 4.04% _+2.04%
_3 = + 6.12% _+2.08%
_4 = + 8.24% _+2.12%
_5 = +10.40% _+2.16%
_6 = +12.61% _+2.21%
_7 = +14.86% _+2.25%
_8 = +17.16% _+2.30%
_9 = +19.50% _+2.34%
10 = +21.89% _+2.39%
11 = +24.33% _+2.44%
12 = +26.82% _+2.49%
13 = +29.36% _+2.54%
14 = +31.94% _+2.58%
15 = +34.58% _+2.64%
16 = +37.27% _+2.69%
17 = +40.02% _+2.75%
18 = +42.82% _+2.80%
19 = +45.68% _+2.86%
20 = +48.59% _+2.91%

Residens/Palats försvars bonus
Formula: 2 * (nivå ^ 2)
Lv = Def. Change
_1 = __2 _+ 2
_2 = __8 _+ 6
_3 = _18 _+10
_4 = _32 _+14
_5 = _50 _+18
_6 = _72 _+22
_7 = _98 _+26
_8 = 128 _+30
_9 = 162 _+34
10 = 200 _+38
11 = 242 _+42
12 = 288 _+46
13 = 338 _+50
14 = 392 _+54
15 = 450 _+58
16 = 512 _+62
17 = 578 _+66
18 = 648 _+70
19 = 722 _+74
20 = 800 _+78
Sammanfattning
Ganska nyttigt att veta hur mycket en uppgradering gör. Sitter man tex på 10k försvarare i en by så kan en enda extra nivå mur spara dig 2-300truppers liv. Samma sak på off sidan, anfaller du med 10k och har uppgraderat till säg nivå 10, så kommer detta spara dig 1600! trupper vid ett eventuellt likvärdigt deff. Bonusarna adderas. Så har du nivå 20 i vapenkammaren och nivå 20 mur(Romare) så får du totalt 80.61+34.69=115.3% försvarsbonus


Starten. uträknat:

750 750 750 750
minus
40 100 50 60 TRÄ
minus
70 90 70 20 VETE
plus
30 60 30 20 belöning
plus
40 30 20 30 belöning
minus
80 40 80 50 LERA
minus
100 80 30 60 JÄRN
plus
50 60 30 30 belöning
plus
60 30 40 90 belöning
minus
0 0 0 200 uppdragsgivaren
(640 600 640 530) < du har nu
minus
40 100 50 60 TRÄ
70 90 70 20 VETE
80 40 80 50 LERA
100 80 30 60 JÄRN
plus
100 80 40 40 Belöning
(450 370 450 380) <-- du har nu
minus
80 40 80 50 LERA
40 100 50 60 TRÄ
40 100 50 60 TRÄ
80 40 80 50 LERA
100 80 30 60 JÄRN
(110 10 160 100) <-- du har nu

_______________
PROD
(15*4) * 1,25 = 75
(15*4) * 1,25 = 75
(15*3 + 6*1) * 1,25 = 63,75 = 64
(15*2 + 6*4) * 1,25 - VETEÅTGÅNG = 68 - 27 = 41


Fälten nu:
1,1,1,1
1,1,1,1
0,1,1,1
0,0,0,0,1,1

prod:
75
75
64
41
________________
Veteåtgång

Trä nivå 1 x4 2 * 4 = 8
Lera nivå 1 x4 = + 2 * 4 = 8
Järn nivå 1 x3 + 3 * 3 = 9
Vete nivå 1 x2 + 0 * 2 = 0
HB nivå 1 + 2 * 1 = 2
_________
27
________________

vänta ~4h
--
Under dessa 4 timmar:

TRÄ = 110 + (75*4) = 410
LERA = 10 + (75*4) = 310
JÄRN = 160 + (64*4) = 416
VETE = 100 + (41*4) = 264
--

(notera att veteåtgång ökar med 1 i och med att råttan anländer)

plus

75 140 40 40 belöning
(485 450 456 306)

minus

100 80 30 60 JÄRN
70 90 70 20 VETE
70 90 70 20 VETE
70 90 70 20 VETE
70 90 70 20 VETE
(105 10 146 166)

Fälten nu:
1,1,1,1
1,1,1,1
1,1,1,1
1,1,1,1,1,1


plus
75 80 30 50 Belöning
plus
120 200 140 100 Belöning
minus
40 50 30 10 (GROTTA)
plus
150 180 30 130 Belöning
(410 420 316 436)
minus
135 65 135 85 LERA nivå 2
115 150 115 35 VETE nivå 2
165 135 50 100 JÄRN nivå 2 (-5 70 16 216)


Fälten nu:
1,1,1,1
1,1,1,2
1,1,1,2
1,1,1,1,1,2

(15*4) * 1,25 = 75/h
(15*3 + 27) * 1,25 = 90/h
(15*3 + 27) * 1,25 = 90/h
(15*5 + 27) * 1,25 - VETEÅTGÅNG = 128 - 34 = 94/h

VETEÅTGÅNG

Trä nivå 1 x4 2 * 4 = 8
Lera nivå 1 x4 = + 2 * 4 = 8
Järn nivå 1 x3 + 3 * 4 = 12
Järn nivå 2 x1 + 2 * 1 = 2
Lera nivå 2 x1 + 1 * 1 = 1
Råtta x1 + 1 * 1 = 1
HB nivå 1 + 2 * 1 = 2
___________
34
______________

VÄNTA ca 1 timme
______________

(-5 70 16 216)
+
(75 90 90 94)
=
(70 160 106 310)

minus
65 165 85 100 TRÄ nivå 2
(0 -5 21 210)
plus
60 50 40 30 Belöning
plus
50 30 60 20 Belöning
(110 75 121 260) <--- du har nu

tiden taget hit: ~5-6h

PROD:
90
90
90
93

Veteåtgång = 35 (34 + trä nivå 2)
Veteprod = 93
_______________

VÄNTA ca 5h (tills det gått 10h totalt eller mag/silo nästan är fullt)
(560 525 571 725)

minus
70 40 60 20 2 HB nivå 2
90 50 75 25 1 HB nivå 3
plus
75 75 40 40 Belöning
(475 510 476 720) <--- du har nu
minus
80 100 70 20 1 SILO nivå 1
130 160 90 40 1 MAG nivå 1
minus
80 70 120 70 4 MP nivå 1

_______________

7256 res

29 klubbor 6 i rest
16 leg 216 i rest
23 falanx 11 i rest

Produktion, oaser, guld
Bonusbyggnaderna så som murbruk ger 25% bonus och räknas på samma sätt som en oas.
Så har du en oas som ger 25% lera och ett murbruk så får du 50% mer produktion lera.
Guld kommer efter samtliga bonusar. Så om du har ett murbruk på 25% så kommer du tjäna 125% lera. Lägger du till 25% guld bonusen på de så blir de inte 150% som många tror utan 156.25%

 

 

 

12.  slutord


Slutord:
Jag jobbade på denna under Sez5 och tanken är väll att detta ska bli min sista runda. Jag har jobb, tjej och andra hobbys som måste gå före men jag ville efterlämna mig något så att inte allt man lärt sig på vägen var förgäves. Det är ett roligt spel med mycket diplomati, taktik och matematik involverad. Kunskap, självförtroende och en förmåga att kunna prata för sig är viktigt för att man ska klara sig bra. Jag hoppas med denna guide få fler att förstå tanken bakom alla taktiker, kunna improvisera och på så vis få betydligt mer spännande rundor framöver. Jag tackar för mig och hoppas att ni fick nytta av innehållet.

Ni får ändra innehållet för att passa tex en normal server, eller bara för att passa er allians spelstil bättre.

 

© 2009 All rights reserved.

Skapa en hemsida gratisWebnode