Lev mobilt

 

Lev livet mobilt – Lev livet på en pinne

Har du någongång önskat att du kunde ha med dig din webbläsare med dina inställningar och dina bokmärken samt sparade lösenord? Klart du har, säkert varje gång du är i eller på skolan/jobbet/biblioteket eller hos en kompis och får en kvart över till att spela Travian och funderar över användarnamn och lösenord till spelet, alliansforum och Travianforumet. Sedan om du väl lyckas kanske du oroar dig för att lämna spår efter dig på den dator du använt dig av?
Då tänker du nog varför kan det inte var lika enkelt, snabbt och säkert som framför min egen dator? Det kan det, och jag ska visa dig hur du kan få det att bli så enkelt i framtiden!

Hur då?

Svaret på våra böner är något bärbartlagringsutrymme och program som är lagom resurskrävande och små att man kan köra dem direkt därifrån utan installation på datorn.

Det du behöver först är ett USB-minne. Köp ett som ser robust och tåligt ut för det ska bli din nya kompis och följa med dig när du sedan är på fötter utanför hemmets vrå.

När vi har vårat lagringsutrymme iform av USB-minnet behöver vi hitta och installera dessa små anpassade program på pinnen. Dessa specialanpassade program för portabla medier kallas för portable applications. Portabel listar nog alla ut vad det betyder men för de som bara är bevandrade i windowsvärlden kanske applikationer är obekant men det är vad andra system kallar för program.
För att kunna klassas som en portable application krävs förutom att den tar lite plats och resurser att den inte skriver några som helst data i form av cachefiler, registernycklar eller annat på datorn som programmet körs på, allt som ska sparas hamnar på platsen där programmet körs från.

För att vi enkelt ska kunna komma igång och leva mobilt har någon vänligsjäl satt ihop en portabel programsvit och försett den med eget menysystem, backupfunktion och möjlighet att lägga till och ta bort program enkelt. Detta projekt heter PortableApps.com och det är utifrån deras programsvit som blandannat innehåller portabelversioner av kontorssviten Openoffice, webbläsaren Firefox, E-postklienten Thunderbird. Vidare finns det även en virusscanner och programmet Gaim portable installerat vilket är ett instant messengerprogram som klarar av att hantera MSN-messenger och ICQ protokoll.
Det är den som vi ska använda oss av i denna guide.

Sluta jiddra börja trolla!

Ja, det var så riddarna sa till knäckebrödshäxan i känd reklamfilm på tv när det var mycket tomt tugg och lite verkstad, och nu när vi vet vad vi behöver så kavlar vi upp ärmarna och sätter igång arbetet mot en friare värld.
 

  1. Sätt USB-pinnen i USB-porten och surfa till följande adress: https://portableapps.com/suite.
  2. På den sidan ladda antingen ner standard eller lite (båda innehåller Firefox som är viktigast för oss.) Du kan även bara ladda ner menyprogramet i en länk under bägge knapparna och sedan installera Firefox separat.
  3. Klicka på knapp eller länk till den version som passar dig bäst och ladda ner och spara den filen på skrivbordet.
  4. Öppna filen och följ installationsanvisningarna i installationspogramet. Var dock noga att du väljer att installera pogramet i rotkatalogen på USB-minnet. Installationen påbörjas och det tar en stund.
  5. När installationen är klar tar du antingen ut USB-pinnen och sätter i den igen för att få programmet starta eller går in på min dator och dubbelklickar på PortableApps och menyn startas. När PortableApps körs finns det en ikon i systemlisten nere till vänster på skrivbordet som man kan klicka på när man vill få upp menyn.
  6. Starta Firefox Portable och importera dina bokmärken och inställningar från den webbläsare du använnt innan, gå in på menyn File och välj Import. Se till att du surfar och loggar in på de sidor du behöver som spelkonton, alliansforum och Travianforumet och ange användarnamn/lösenord och spara.
  7. Ta backup på hela din USB-pinne med backupknappen i PortableAppsmenyn.

Det var det hela som man behöver för att kunna spela Travian och göra annat lätt och smidigt på vilken dator som helst som kör windows och har USB-port! Dock bör vi fortsätta med ett par steg till det första är att installera buggfix uppgraderingarna på https://portableapps.com/suite i rotkatalogen på USB-minnet.

Nackdelen med att var mobil är att ett USB-minne lättare kommer bort än en stor dator
Därför kan det vara bra att ladda ner program som Toucan: https://portableapps.com/apps/utilities/toucan för kryptering och KeePass Password Safe Portable för att hantera lösenord: https://portableapps.com/apps/utilities/keepass_portable.

Ladda ner dessa på skrivbordet och gör följande:
 

  1. Gå in i PortableAppsmenyn och klicka på Options och sedan Install a New Apps. Klicka på det alternativet och välj Install i rutan som dyker upp. Leta upp filen på skrivbordet du vill installera (den har filändelsen .paf) markera den och tryck på öppna och programmet installeras.
  2. Ta en ny backup när du är klar.

Så nu har du lärt dig att installera nya program i ditt “PortableAppssystem”. Det sättet att installera funkar på alla applikationer som slutar med .paf-filändelser.
Det finns andra program på nätet avsedda för USB-minnen men har inte PortableAppsinstaller inbakade dessa får man installera manuellt. Med meckande kan man få både Skype och uTorrent att funka på pinnen men då måste man pula lite med enklare batch-filer och det är ytligare ett steg överkurs, men det får bli utanför denna guide och lämnas till er att utforska eller vänta på del två.

Ännu mer mobil tillgänglighet

Vill vara mer operativsystemoberoende än man är i vårat fall så kan man installera WMWare på USB-minnet och virtuellt köra windowsprogrammen i Linux-system. Eller om man är inte helt främmande för Linux installera Damn Small Linux, DSL, på USB-minnet (kräver bara 50mb utrymme och kan köras på en 486:a) så krävs det bara att man har en dator som kan boota från USB-minnet för att kunna starta sitt egna operativsystem och köra ex. Firefox.

Ja, som ni ser finns det mycket man kan göra för att man ska kunna spela Travian smidigt utan lämna spår efter sig om man råkar hamna framför en främmande windowsburk.

Lycka till!

 

© 2009 All rights reserved.

Skapa en hemsida gratisWebnode